Stephen Hawking – un răsunător exemplu de reușită personală și profesională
Sunt nenumărate exemple de oameni puternici, adevărate genii care au avut succese memorabile într-un domeniu sau altul și care au obținut performanțe despre care omenirea va vorbi mulți ani, dar pentru mine cel mai răsunător exemplu este Stephen Hawking, care, pe lângă descoperirile din domeniul fizicii, a demonstrat că este un luptător cu propriul destin, un învingător al timpului și al previziunilor medicilor.
Am ales să prezint biografia remarcabilului astrofizician Stephen Hawking, impresionată fiind de povestea lui de viață pe care am descoperit-o urmărind filmul „The Theory of Everything”, film distins cu un Oscar câștigat de actorul Eddie Redmayne care l-a interpretat pe Stephen Hawking.
Stephen Hawking este un om cu o voință de fier, care știe pe deplin ce înseamnă suferința și care a demonstrat că viața merită trăită, mai ales când din interior pasiunea pentru știință își dă putere să învingi chiar și boala.
Așadar, considerat singurul geniu contemporan, Stephen se naște la Oxford, în anul 1942, fiind primul dintre cei trei copii ai familiei, tatăl său fiind un reputat biolog englez. Urmează trei ani cursurile unei școli de fete, pentru că regulamentul permitea și băieților până la 10 ani frecventarea cursurilor Școlii St. Alban unde descoperă pasiunea pentru matematică care îl călăuzește apoi toată viața.
Urmând tradiția tatălui său, devine student la Colegiul Universitar Oxford, aici având ocazia să aprofundeze fizica. Este un student mediocru, nimic nu prevestea genialitatea sa până la momentul în care, nevoit fiind să dea o reexaminare orală pentru a absolvi cursurile universitare, a dovedit că este un student cu o inteligență cu mult peste a celorlalți colegilor și chiar a profesorilor. De abia acum se deschide setea lui pentru cunoaștere și pentru că se simte atras de astronomie aplică și este admis la Trinity Hall Cambridge unde își ia doctoratul la vârsta de 20 de ani în cosmologie și își continuă activitatea în cercetarea științifică.
Însă, destinul îi dă o grea lovitură, fizicianul descoperă că suferă de o boală neuro-motorie gravă, progresivă, de atrofiere a mușchilor, scleroză laterală aniotrofică (ASL). Deși previziunile doctorilor sunt sumbre în legătură cu viitorul lui, el își urmează cursul firest al vieții căsătorindu-se la vârsta de 23 de ani cu Jane Wilde cu care va avea trei copii: Robert, Lucy, Timothy.
Boala se agravează, el ajunge în scaunul cu rotile, dar datorită devotamentului soției își continuă studiile, participă la conferințe, emisiuni TV pe tema universului, și, chiar dacă își pierde vocea, el este ajutat de un prieten să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat care decodifică mișcările capului și globilor oculari. Semnează o serie de cărți atât din domeniul fizicii, cât și din domeniul evoluției Universului, astfel, putem aminti: Teoria Universală, Scurtă istorie a timpului, Visul lui Einstein și alte eseuri, Universul într-o coajă de nucă, O mai scurtă istorie a timpului.
Copiii au și ei ocazia să-l descopere pe cunoscutul astrofizician și să afle lucruri interesante despre univers, stele, pământ, comete, sistemul solar, materie, găuri negre citind cărțile scrise de Hawking în colaborarea cu fiica lui, Lucy -George și cheia secretă a Universului, George și vânătoarea de comori în cosmos, George și Big Bangul, George și codul indescifrabil. Aceste cărți prezintă o serie de aventuri fermecătoare, pline de suspans, dar și numeroase informații pertinente din domeniul astronomiei, inclusiv despre cele mai recente teorii care au fost formulate cu privire la formare și evoluția universului. Maniera de prezentare este atractivă, sub formă de narațiune, cu elemente de suspans, cu numeroase imagini menite să lămurească și cele mai bizare lucruri. Aceste cărți sunt o recomandare excelentă pentru elevii claselor a IV-a și a V-a pentru că, dincolo de latura educativă pot stârni pasiuni nebănuite, așa cum s-a întâmplat cu un elev din clasa mea, care odată ce a luat contact cu prima carte din această serie, le-a devorat pe celelalte și s-a declarat pasionat de univers și mai ales de fizică, afirmând că acum știe ce meserie vrea să îmbrățiseze. Cei trei prieteni George, Annie și Eric, îndrăgiții eroi ai seriei de patru cărți au parte de aventuri care le îngheață sângele în vine, dar de fiecare dată le oferă ajutor și informații Cosmos, cel mai performant calculator din lume care îi poate transporta oriunde și îi poate aduce înapoi scoțându-i chiar și dintr-o gaură neagră.
Ideea că roboții, calculatoarele sau orice formă de inteligență artificială ne vor domina, ne vor subjuga este susținută de fizician în numeroasele sale apariții publice. De altfel, Hawking este susținătorul și altor idei controversatecare au atras critici din partea oamenilor de știință. De exemplu el afirmă că „viața extraterestră există, fără doar și poate, în întindere nesfârșită a universului”, „unica șansă a omenirii este prin colonizarea unor alte planete”, fiind convins că omenirea nu va mai supraviețui încă un mileniu pe planeta Pământ din cauza încălzirii climatice, a suprapoluării, a epidemiilor și a altor factori și de aceea încurajează oamenii de știință să exploreze universul. Nenumărate controverse a stârnit și în rândul bisericii creștine, negând ideea de Dumnezeu, declarându-se ateu convins și afirmând că „întregul univers s-a creat singur, sub influența legilor fizicii”.
În timpul unei vizite la Muzeul de Științe din Londra, la întrebarea „Ce trăsătură umană ar vrea să schimbe?” fizicianul a ales agresivitatea despre care spune că va aduce sfârșitul acestei lumi „Probabil a reprezentat un avantaj în perioada oamenilor cavernelor pentru a avea mai multă mâncare, mai mult teritoriu sau un partener, însă acum amenință să ne distrugă pe toți” a precizat Hawking. Foarte adevărat dacă ne uităm la pagubele, suferințele și teroarea provocate de cei care sunt dominați de agresivitate și aleg să-și sacrifice viața pentru a distruge liniștea și pacea lumii.
Adepți sau nu ai ideilor susținute de Hawking, cu toții cred că putem să-l admirăm pentru tăria cu care a luptat pentru viață, pentru devotamentul cu care a făcut cercetare, pentru genialitatea minții sale, încadrându-l cu succes în rândul oamenilor care au REUȘIT să depășească limite, bariere, strălucind în timpul vieții și lăsând urmașilor idei și teorii pentru care a primit numeroase aprecieri, premii și distincții.
Bibliografie: