Strategii educaționale pentru elevii aflați la vârsta pubertății

Vi  s-a întâmplat, ca profesori,  să constatați  că jumătate dintre elevi  sunt  somnoroși  la prima oră? De vină s-ar putea să fie pubertatea, o etapă de care noi, ca dascăli, trebuie să ținem cont și în funcție de care trebuie să ne adaptăm strategia  educațională.

Așa cum afirma și psihologul Sorina Petrică,  în cadrul seminarului de „Minunile  și  provocările  pubertății”,  desfășurat  recent la Școala Gimnazială Genesis, puberii sunt asaltați de toți stimulii. Ei trec prin schimbări de ordin fizic și psihic, străbătând o perioadă plină de explozii emoționale. Băieții, de pildă,  au tendința de a-și  manifesta agresivitatea mult mai mult acum. Căutarea noului este evidentă, plictiseala intervine foarte rapid, iar elevii  trec brusc  de la o activitate la alta, după cum îi conduce curiozitatea.

De aceea, atât la școală cât și acasă, este important ca adulții să discute cu ei, să încerce să afle ce simt, să empatizeze cu ei, ajutându-i să denumească emoțiile prin care trec și să caute cele mai potrivite cuvinte pentru a le exprima.

Pentru că puberii au tendința de a nu se gândi la consecințe, este util să îi provocăm la un exercițiu: acela de a încerca vizualizarea unei  anumite  situații și,  mai  ales,  de a găsi soluții la o anumită problemă.  În  această  perioadă,  setarea  limitelor  are  o  importanță  majoră,  la  fel  ca explicarea rațiunii regulilor și, mai ales, explicarea acestora pentru a preveni consecințele negative.

Poate că vi  s-a  întâmplat să  vă întrebați  de  ce nu mai  primiți  atât  de  multe  îmbrățișări  din partea elevilor dumneavoastră, așa cum se întâmpla în clasele mai mici, sau să vă supărați că nu mai sunteți „Zâna cea bună”.  Cel mai probabil, sentimentele lor nu s-au schimbat, însă în această perioadă adulții sunt demitizați, iar copiii au nevoie de mai mult spațiu personal  și de respectarea intimității.

Dacă până acum împărtășeau cu adultul secrete, gânduri și  povesteau  întâmplări  de tot  felul,  acum vor experimenta lucruri  diferite  alături  de prieteni  noi și  în grupuri  noi,  pe care le  vor schimba destul de des.  E bine să nu le  judecăm prietenii,  să  aducem  în  discuție  felul  în  care  aceștia  arată sau  asemenea  preocupările  lor comune.

O altă întrebare, alături de multe altele pentru care noi, adulții, căutăm răspunsuri este: “Ce trebuie să facem în această perioadă și cum putem să nu pierdem din vedere supravegherea copiilor?”

Printre soluții se află monitorizarea atentă, astfel încât să știm unde se află și cine le sunt prietenii, și culegerea informațiilor de la adulții cu care intră în mod obișnuit în contact.

Sfaturile pe care le primim de la specialiști, atât noi, educatorii, cât și părinții, ne pot ajuta să comunicăm mai bine cu puberii, dar și să ne cultivăm atât nouă cât și lor răbdarea .

Pentru că la această vârstă elevii au tendința de a fi mau puțin atenți și de a se concentra mai greu, mai ales în primele ore ale dimineții, instrucțiunile pe care le dăm trebuie să fie simple, puține ca număr, nu mai mult de două o dată. La primele ore, spune psihologul Sorina Petrică, trebuie să le oferim elevilor activități de stimulare a creativității și de mișcare, în niciun caz activități solicitante din punct de vedere cognitiv, cum este matematica. De asemena, activitățile cognitive sunt nepotrivite seara, expunerea la acestea întârziind secreția de melatonină.