Ce trebuie să știe un viitor profesor de limba engleză

A alege sau a nu alege meseria de profesor de limbă engleză? Aceasta este întrebarea … Eu am ales deja, deoarece acesta era visul meu de mică: să devin învățător, educator, profesor … Și azi sunt toate acestea și sunt mulțumită, iar satisfacția profesională vine, pe lângă rezultatele foarte bune ale elevilor, din diverse alte surse: de la mici bilețele primite la finalul orei cu inimioare și fețe vesele de la copii fericiți, până la telefoane de la părinți prin care îmi mulțumesc pentru că i-am ghidat fetei primii pași în liceu și acum a devenit o persoană respectabilă care călătorește în toată lumea sau cereri de prietenie de la foști elevi care mă invită la cafea pentru că studiază la Universitatea din București, secția de limbi străine. Privind înapoi, îmi dau seama că am realizat ceva nemaipomenit din punct de vedere profesional: am ajutat la împlinirea unor oameni.

Oricine a predat copiilor vă poate spune că această meserie îți poate aduce extrem de multe satisfacții. Dar, în postarea de azi îmi propun să vin cu sfaturi practice care să le fie de folos acelora care își doresc să fie profesori, dar trebuie să fie conștienți de dificultățile și provocările pe care le pot întâlni atunci când lucrezi cu copiii.

În primul rând, aș vrea ca toată lumea să considere elevii un teren fertil pe care putem cultiva dragostea pentru limba engleză, limbă ce îi va ajuta să-și depășească propriile granițe.

Lucrul cu elevii necesită doza zilnică de energie și creativitate. Chiar dacă, la prima vedere, predarea animalelor, spre exemplu, poate părea floare la ureche, în realitate profesorul trebuie să se înarmeze cu multă vitalitate și veselie înainte de o astfel de oră. Cel mai probabil, la finalul orei, acesta va fi extenuat, dar va avea satisfacția lucrului bine făcut.

Atunci când lucrăm cu copii de vârste mai mici, ar trebui să avem o cutie de materiale și o tolbă plină de idei/ jocuri de rezervă, pe care să le folosim și să le adaptăm în funcție de context. Am putea avea o marionetă, flashcard-uri, mingi de burete, un zar mai mare, seturi de cuvinte,chiar obiecte, iar jocurile trebuie adaptate vârstei și stării lor de spirit, fără însă a le folosi în exces. Orice joc trebuie să aibă un obiectiv de învățare, fiind în același timp și asul nostru din mânecă atunci când vrem să rupem ritmul și să le captăm din nou atenția.

Din păcate, ora de engleză nu poate fi doar despre distracție și jocuri. Scopul nostru, al profesorilor, nu este să ne transformăm în entertaineri care să îi amuze pe copii, ci să facem din procesul de învățare unul amuzant și atrăgător, iar motivul este simplu: dacă se plictisesc, nu vor învăța sau învățarea va fi superficială. Pentru a preveni acest lucru, profesorul trebuie să aibă o minimă pregătire, încă înainte de a-i întâlni pe elevi, să-și facă o mică schemă mentală sau scrisă cu desfășurarea lecției, a materialelor pe care le va folosi. Nu trebuie să facem greșeala de a ne baza doar pe intuiția noastră de moment, care poate fi utilă, dar nu și în cazul acesta. Lecția  noastră va conține elementele de vocabular sau gramatică pe care le avem în vedere, dar vom fi atenți să alternăm task-urile cu jocuri mai active care să îi scoată din bănci, să le aducem diverse materiale atractive. Cele mai bune ore de engleză vor combina cele patru abilități: vorbit, citit, ascultat și scris cu cântecele, dansul și mișcarea. Puteți începe lecția cu un cântec, urmat de un exercițiu de Reading comprehension, ideea de bază fiind aceea de a alterna munca independentă cu activități frontale, de mișcare.

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, unul dintre must-uri când predăm o limbă străină este să apelăm la toate tipurile de inteligență. Fiecare copil are o formă special de inteligență, iar job-ul nostru este de a le descoperi punctele lor forte și de a-i ajuta să învețe în mod eficient. Cum putem realiza acest lucru? Folosind cât mai multe tipuri de activități care combină tipurile de inteligență. De exemplu, pentru copii cu inteligență muzicală vom utiliza cântece (Rock Around the Clock – pentru învățarea ceasului), pentru cei cu inteligență logico-matematică vom oferi modele și conexiuni logice de a învăța gramatica (Type 1 Conditional – If X happens, Y will follow.), pentru cei cu inteligență kinetică vom folosi jocuri de mișcare de tipul Simon says, iar pentru cei cu abilități vizuale, spațiale putem folosi mind maps, board games și orice alte obiecte care să faciliteze învățarea.

Pe măsură ce cresc, aceste strategii nu mai sunt de ajuns, astfel că trebuie să fim atenți la interesele și nevoile adolescenților cu care lucrăm. Vom afla ce muzică sau lectură preferă, ce sporturi le plac, ce hobby-uri au, ce topic-uri să abordăm astfel încât să le trezim interesul și să discute cu plăcere. Chiar și în cazul scrisului, care nu este activitatea lor preferată, dacă cerința este în sfera lor de interes, se va transforma într-o experiență pozitivă de învățare. Își pot intervieva vedeta preferată, pot scrie scrie un e-mail profesorului sau pot să își facă un Curriculum Vitae pe care să îl depună la secretariatul clasei. Ultima activitate poate fi continuată la clasă cu un amuzant joc de rol în care să participe la un interviu de angajare pe care să și-l aplice reciproc.Indiferent de vârstă, lecțiile trebuie planificate în concordanță cu obiectivele de învățare, iar vocabularul și gramatica trebuie predate în context, și nu ca liste separate de cuvinte sau verbe neregulate pe care elevii trebuie să le studieze și să le memoreze.

Concluzia este că, la orice nivel, trebuie să ne asigurăm că elevii noștri învață cu plăcere și că noi predăm cu drag și dăruire dacă alegem această meserie.