Vacanțele în familie produc amintiri pentru întreaga viață

Când zici copil – zici copilărie, când zici copilărie – zici joc, când zici joc – zici vacanță. Vara este, în mod sigur, anotimpul copilăriei. Vacanța este acea perioadă când joaca, bucuria, veselia iau locul tuturor grijilor, sarcinilor și preocupărilor. Pentru fiecare dintre noi, vacanța este un factor motivant al multor acțiuni, pentru care depunem efort, muncim, ne sacrificăm. Așadar, vacanța fie ea 3 luni, o lună sau 10-12 zile, este cea mai așteptată perioadă din an, pentru care ne facem planuri, proiecții, economii și pe care ne-o dorim de neuitat. Haideți să facem ca fiecare vacanță a unui copil să fie fericită, frumoasă, activă și să aibă ceva de neuitat.

Vacanța este momentul ideal pentru a face tot ceea ce ne dorim, toate acele lucruri pentru care în celelalte perioade ale anului nu găsim suficient timp. În primul rând, cel mai important aspect ține de petrecerea timpului cu familia, care din păcate, în societatea în care trăim, a devenit ceva foarte greu de realizat, aproape un lux.

Dacă ne referim la vacanța de vară, copiii trebuie îndrumați să stea cât mai puțin timp în casă și cât mai mult afară, în natură, pe cât posibil în locuri cu verdeață, aer curat, soare. Încurajați copiii să desfășoare tot felul de jocuri în natură, acestea având multe beneficii precum observarea, explorarea, gândirea creativă, găsirea propriului ritm, învățarea prin intermediul jocului, creșterea forței, relaționarea cu copiii! De la plimbări montane, la stat la plajă, mers la piscină, plimbări cu bicicleta, practicarea unui sport, participarea în tabere, toate aceste activități îi ajută pe cei mici să se relaxeze, dar și să își dezvolte abilități sociale, de comunicare, de concentrare.

Și dacă toate cele enumerate mai sus implică și o susținere financiară, care uneori poate fi un impediment, trebuie să știți că orice activitate relativ banală, precum vizionarea unui film, pregătirea unei prăjituri, a unei salate, a unei înghețate, redecorarea casei, poate fi transformată într-una atractivă, dacă părintele este dispus să petreacă timp cu cei mici, să le înfrumusețeze o activitate, să o condimenteze cu glume, zâmbete, cuvinte frumoase, astfel încât să transmitem indirect copilului ideea de  a se bucura și de lucruri mărunte, care nu au o valoare materială. Este extrem de important să-i învățăm pe acești viitori adulți să aprecieze frumusețea lucrurilor simple, frumusețea oamenilor, a locurilor din natură, să caute bucuria în interacțiunile sociale și mai puțin în achiziționarea de bunuri materiale cu o valoare considerabilă.

O sugestie pentru ca vacanța să fie una plăcută ar fi să puneți copilul să facă o listă cu activitățile pe care și le-ar dori să le facă, apoi discutați împreună și completați sau ajustați lista în funcție de disponibilitatea dumneavoastră, posibilitățile financiare și alte activități planificate.

Pentru a păstra un echilibru între relaxare și învățare putem să ne orientăm copiii spre practicarea unui sport sau o activitate distractivă care i-ar putea ajuta ulterior în viață. O astfel de activitate este înotul care are atât beneficii fizice, cât și mentale. Cursurile de înot contribuie la dezvoltarea forței musculare și la creșterea rezistenței fizice. Un alt beneficiu pe care îl aduce înotul constă în dezvoltarea conexiunilor cerebrale complexe, dezvoltă capacitatea de atenție și concentrare.

Pentru ca vacanțele să aibă și un caracter educativ e bine ca lectura cărților să fie prezentă printre celelalte activități. Cititul cărților aduce numeroase beneficii școlarilor, cum ar fi dezvoltarea culturii generale, a imaginației, a simțului critic, îmbogățirea vocabularului. Lectura trebuie să cuprindă acele cărți, nu neapărat cele recomandate de școală, care stârnesc în copii plăcerea de a citi și în paginile cărora descoperă lumi magnifice și personaje cu care să se identifice sau împreună cu care să trăiască experiențe uimitoare, cu puterea minții. La începutul vacanței părinții pot face câteva vizite la librării pentru a-i lăsa pe  copii să-și aleagă cărți de citit în funcție de preferințele lor, unii preferă cărți de aventură, alții cărți în care personajele sunt animale, în timp ce alții pot fi pasionați de lecturi fantastice, acesta fiind cel mai potrivit moment în care pot să citească exact ce le place.

Și pentru că nu milităm pentru teme în vacanță, dar nu uităm că trebuie să avem grijă și de mintea copiilor, părinții pot, în mod subtil, să introducă și niște activități care să-i determine se exerseze deprinderile specifice statutului de școlar, în așa fel încât să îmbine utilul cu plăcutul. Mă gândeam, de exemplu, la ideea de a ține un jurnal al vacanței în care să scrie despre activitățile și jocurile interesante și despre cum a fost vremea, despre copiii cu care s-a jucat, să lipească fotografii, să facă desene despre locurile vizitate. Iar dacă copilul este mai mare și se descurcă la o limbă străină ar putea să scrie câteva impresii în limba engleză/ germană. O astfel de activitate ar înlocui cu succes tema de vacanță, dar ar fi și o bună modalitate de a exersa scrisul, exprimarea, creativitatea. Tot din această zonă putem propune copiilor dezlegarea de integrame, rezolvarea de grile Sudoku, Scrable, șah sau alte tipuri de jocuri care fac apel la gândire și operațiile gândirii, care antrenează acele cunoștințe dobândite în școală și care ne sunt de folos în viața de zi cu zi.

De asemenea, vacanța e un bun prilej de a-i învăța pe copii o serie de lucruri practice, ca de exemplu, să îngrijească florile, să coase un nasture, să-și curețe încălțămintea, să facă cumpărături, să aranjeze masa, activități pe care le putem desfășura împreună cu copilul nostru.

În concluzie, indiferent ce activități le propunem copiilor, important este să fim împreună cu ei, pentru că, potrivit unui studiu realizat în 2015, unde respondenții au fost adulți, cea mai fericită amintire a multora a fost legată de vacanța în familie. Readucerea în minte a acelor amintiri produce mereu o stare de bine.