Violența asupra copilului este un abuz de putere care apare atunci când părinții se simt neputincioși sau simt că pierd controlul

În România, în fiecare oră doi copii sunt victime ale unei forme de violență raportate autorităților. În 2016 au fost raportate 14.323 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, iar numărul cazurilor de abuz raportate în România crește cu aproximativ 1.000 de în fiecare an, deși numărul de copii continuă să scadă. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Copiilor, 86% dintre cazurile de abuz fizic raportate au avut loc în familie. „Reacția chimică din corpul unui copil amenințat este identică cu ce se petrecea în corpul strămoșilor noștri preistorici când erau atacați de un animal sălbatic. Creierul copilului certat sau bătut nu face nicio diferență între amenințarea pe care acum milioane de ani o reprezenta un urs feroce și amenințarea pe care o reprezintă acum cureaua sau lingura de lemn. Creierul modern nu a dezvoltat modalități moderne de procesare a amenințărilor și se comportă în același fel ca în vechime”, spun specialiștii citați de organizația World Vision care a făcut pentru prima dată un studiu despre motivele pentru care românii își lovesc copiii.

Potrivit raportului „De ce lovim copiii”, realizat de Reveal Marketing Research la comanda World Vision pe un eșantion reprezentativ de 1206 părinți, doar 1 din 10 români intervievați a declarat că nu și-ar lovi niciodată copiii. Când vine vorba despre cei care își lovesc copiii, cercetarea scoate în evidență șapte tipologii. 51% dintre cei intervievați găsesc o justificare morală pentru acest act și susțin că „o fac pentru binele copilului”. 10% consideră că pentru acest tip de comportament vinovat este copilul. 8% știu că nu e bine să își lovească copiii, dar totuși o fac când nu îi vede nimeni. 3% dintre părinți își lovesc copiii și se simt groaznic vinovați după aceea. 3% își găsesc o justificare socială, „așa se face”, în timp ce alți 8% spun că „bătaia este ruptă din rai”. Iar 6% nu pot oferi niciun motiv: „nu știu, dar pur și simplu se întâmplă”.

„De cele mai multe ori, violența este un abuz de putere care apare atunci când părinții se simt neputincioși sau simt că pierd controlul”, spun reprezentanții World Vision, care adaugă că aproximativ 60% dintre părinții români nu consideră că “o palmă la fund” este un comportament violent. În marea majoritate a cazurilor tendința de a lovi copilul este un comportament moștenit din familie. 55% dintre respondenți au admis că au fost supuși unor forme ușoare de violență în copilărie, o palmă la fund sau o urecheală, însă spun că nu au luat bătăi, iar 15% dintre ei afirmă că erau bătuți „atunci când meritau”.

“Toate studiile privind efectele violenței asupra copilului ne arată că este imperativ să reconsiderăm această atitudine față de copii și că noi toți, ca societate, avem nevoie de o schimbare care trebuie să înceapă cu copiii noștri”, este de părere Daniela Buzducea, Director Național World Vision România.