World Discovery. Să învățăm despre noi
Abilitățile mentale și coeficientul de inteligență al creierului au fost considerate foarte mult timp ca fiind determinante pentru succesul în viață dar, ulterior, în urma multor ani de cercetări și studii, oamenii de știință au demonstrat că unii oameni aveau mai mult succes, nu datorită unui IQ mai mare, ci datorită abilităților sociale și emoționale. S-a demonstrat astfel că, succesul în viață se bazează în proporție de 80% pe EQ (emotional intelligence) și doar 20% pe IQ și că, spre deosebire de IQ, care este genetic, inteligența emoțională poate fi dezvoltată prin educație.
Conceptul de inteligență socială a fost descris pentru prima dată de către Edward L. Thorndike, psiholog și profesor la Universitatea Columbia, în anul 1920, ca fiind abilitatea de a funcționa cu succes în relațiile interpersonale, de a te comporta cu înțelepciune și de a fi performant.
Ulterior, numeroși cercetători precum Abraham Maslow, Howard Gardner (care a introdus teoria inteligențelor multiple) și Daniel Goleman au studiat modul în care emoțiile și gestionarea lor ne influențează viața și reușita atât pe plan personal cât și profesional.
Daniel Goleman a identificat cinci elemente care compun inteligența emoțională:
– Conștiința de sine (identificarea și întelegerea emoțiilor)
– Autocontrolul (managementul emoțiilor)
– Motivația (stabilirea obiectivelor, perseverența și dorința de a reuși)
– Empatia (a te pune în locul celorlalți, a înțelege lucrurile din perspectiva altora și a înțelege diversitatea)
– Managementul relațiilor sociale (abilitatea de a relaționa cu ceilalți, de a rezolva conflicte, de a comunica și a colabora, de a influența și conduce)
Astfel, Daniel Goleman este cel care a demonstrat că inteligența emoțională este în strânsă legătura cu cea socială și că abilitățile sociale și emoționale pot fi dezvoltate. El a organizat numeroase programe prin care atât copiii cât și adulții și-au îmbunătațit starea de bine și performanțele demonstrând că, indiferent de vărsta pe care o avem, avem șansa de a ne îmbunătăți relația cu noi și cu ceilalți dar, cu cât facem asta mai devreme, cu atât este mai bine pentru noi și pentru reușita noastră.
Este important să includem în educația copiilor activități care să le dezvolte inteligența emoțională și socială, activități care să îi determine să-și cunoască emoțiile, să le gestioneze, activități care să le îmbunătățească relațiile interpersonale, să le dezvolte empatia, să îi invețe să gestioneze conflictele și să coopereze, să fie toleranți și să accepte diversitatea și diferențele.
World Discovery, este un astfel de program pentru că le oferă elevilor atât informații despre lumea în care trăim cât și posibilitatea de a-și pune întrebări, de a reflecta asupra propriilor gânduri și sentimente, de a se pune în diferite situații sau în locul altor persoane, de a relaționa cu ceilalți, de a colabora în realizarea unor proiecte, de a analiza și a-și dezvolta gândirea critică, de a empatiza și a-și îmbogăți nu numai bagajul de cunoștințe dar și bagajul emoțional.
De aceea, temele pe care le dezbatem la fiecare lecție sunt de multe ori legate de ceea ce se întămplă la momentul respectiv și încercăm să explorăm subiectul atât la nivel informațional sau de vocabular, cât și la nivel emoțional.
Discutând despre diferențe și asemănări între cultura noastră și a altor popoare, despre diferite evenimente și impactul lor asupra vieții oamenilor, despre subiecte precum prietenia, emoțiile, familia, schimbarea, despre ce le place și ce nu le place, punându-i în diferite situații prin jocuri de rol sau prin colaborarea cu ceilalți, elevii au posibilitatea să se cunoască pe sine, să-i cunoască pe ceilalți, să-și extindă zona de confort și să experimenteze.